Juliette ens ha fet un desastre, i noltros l'enviam a fer punyettes

 Tenim en marxa un seguit d'accions que vos contarem aviat.
El Barranc de Biniaraix és un lloc on l’activitat agrària ha deixat una empremta espectacular en forma de treball adaptatiu d’un lloc esquerp per a poder ser cultivat, fins al punt de ser considerat ‘la capella sixtina de la pedra seca’

 Video descriptiu del Barranc:

 
Llista de reproducció amb més videos:

 Enguany, com cada any, hem fet, amb ajuda de voluntariat de TAIB, en un programa de Custòdia de Territori recolzat pel Consorci Serra de Tramuntana, hem fet la poda de les oliveres, que les manté vigoroses, productives, i resistents a ventades i nevades. A l’hivern, tradicionalment, l’eliminació dels restes de poda es fa cremant la branca prima i guardant la més gruixuda per a cremar a les cases



 La gran nevada del temporal Juliette de 2023, més enllà de l’espectacle de postal, va deixar una factura que els propietaris del Barranc tardarem anys en poder 'pagar'
Va ser el que es diu ‘neu de pedaç’, que es va acumulant sobre les branques i sotmet a una prova d’esforç a cada una d’elles durant hores. Tones de neu que varen fer una selecció natural: només les branques més resistents segueixen al seu lloc. La resta, incalculables tones de llenya, resten a terra, fent el trànsit a les finques i als camins pràcticament impossible.

L’estampa del Barranc, a partir dels 350 metres d’altura, és esfereïdora.
Pins i alzines, que han crescut els darrers 70 anys entre oliveres abandonades han quedat mutilats. Milers d’oliveres tenen gairebé la meitat del brancam a terra, especialment aquelles que no havien estat podades i mantingudes els darrers anys... lamentablement la majoria.

Alguns propietaris, al març i abril, ens hem arromangat i hem tirat de motoserres i braços de família i amics per 'remassar' la desfeta. Tallar la branca prima i cremar-la per fer lloc i per evitar en la mesura del possible la temuda plaga del brom (un escarabató que cria a l’escorça de les branques caigudes i acaba la seva metamorfosi just a temps per devorar els brots tendres de l’olivera, sincronies de la natura!). Trocejar la llenya mes gruixada estesa per la finca i estojar-la vora el porxo per cremar a l’hivern, ben tapada per no afavorir el brom és necessari també. 



 Varios videos demo capoladora triada (Eliet ) 

 La feina de formiga al barranc no ens fa por, ens motiva i l’anam fent tira-tira. Però la tasca que ens ha caigut a sobre enguany és realment faraònica. A més, desde el passat 30 d’abril ja no es pot cremar a la muntanya perquè el risc d’incendi és altissim 

 IDÒ CAPOLAREM! 

És per això que hem decidit comprar una capoladora de branca que els permeti seguir amb aquesta tasca de retirada de brancam. La capoladora és un equipament costós, i no pot ser de gran tamany si la volem moure dins el ‘betlement’ del barranc. Hem triat una màquina que capola branca d’olivera a bon ritme, amb sistema d’alimentació hidràulica (un rodet que estira les branques cap a dins la màquina i alleugereix la feina) i autopropulsada, amb orugues de goma. 

 Avantatges? Malgrat sigui una mica més laboriós que cremar, la possibilitat de seguir fent feina de formiga sense calendari, compensa, com també ajuda la tranquil·litat de saber que no hi ha risc d’incendi. A més, s’evita l’alliberament de CO2 i s’incorpora matèria orgànica a la terra. Truc i retruc. Caldrà transportar-la en helicòpter De la Conselleria de Medi Ambient ens han comunicat que, dins el desplegament de mitjans que estan planificant a la Serra de Tramuntana (la devastació ha estat amplissima), estudiaran la possibilitat d’enviar-nos una quadrilla tot el temps possible una quadrilla per netejar les zones de pi i alzina, i podran fer us de la capoladora. 

EL PROJECTE AMARAR I LES ALZINES CAIGUDES DEL BARRANC

Arrel del fortissim cap de fibló que dels pinars de Banyalbufar féu munts de llenya el 2021, un equip d’innovadors va explorar la possibilitat de recuperar el tradicional procès d’amarar les soques de pi. Els responsables del projecte Amarar varen adquirir una asserradora de mida convenient per processar les soques de pi i han començat a fer-ne mobiliari. 

Al Barranc hem pensat que seria bo processar algunes de les soques d’alzines caigudes: seria una llàstima fer-ne llenya per cremar. Cal seleccionar les millors i treure-les, un cop fetes peces de tamany i pes convenient, a poder ser en helicòpter.

 

20 ANYS AMB SKY HELICOPTERS

És per això que ben aviat farem una visita conjunta per valorar la qualitat de les peces i planejar una operació pilot. Comptam amb Sky Helicopters, els nostres volàtils ‘de capçalera’, que desde 2002 ens ajuden a transportar materials per mantenir les nostres finques. Ja fa 20 anys d’aquells primers vols! 


   

 Video de fa 14 anys... Sky Helicopters traginant material per reparar la canaleta del Barranc 

A MUNTANYA! 

L’equip de la sèrie ‘A Muntanya’ de IB3 s’ha interessat per la iniciativa i vindrà a filmar la visita d’avaluació del material i plantejament de la logística, i també el transport amb helicòpter entrant la capoladora i treient troncs… Tant de bo amb els llistons de les alzines caigudes poguem fer alguna porta pels porxos del Barranc que seguim recuperant, o algun bastiment o moble que ens permeti somriure recordant aquelles alzines que varen caure... i varem saber utilitzar. 

CALCULAR LES EMISSIONS DE TOT AIXÒ...
Capolar restes, que s’incorporen a la terra, i aprofitar la noble fusta d’alzina, pensam que redueix emissions de CO2… calcularem l’impacte que tota la cadena de treball que feim alla dalt té sobre les emissions, amb l’ajut de la startup mallorquina True World

 NECESSITAM TOTES LES MANS... i TAMBÉ PASTA! 

 MANS 

Organitzarem jornades de voluntariat: bàsicament necessitarem mans per moure brancam cap als punts on arriba la capoladora, i troncs als llocs on es pot arribar amb oruga per traginar-los. També ens vindria be que persones amb motoserra i coneixement del seu ús volguessin unir-se a nosaltres en jornades que seran de feina, esbarjo, dinarillo i, mentre hi hagui aigua al torrent, banys refrescants. 

 PASTA 

Qui no vulgui o no pugui feinejar al Barranc podrà fer una aportació econòmica al ‘fons Barranc’ que ens agradaria gestionar amb el GOB, una organització que ens mereix tota la confiança del mon. 

Estam dissenyant uns mariol·los, que ens destinara el xx% (Barranc.... s’arregla volant!) 

 O podeu comprar botelles de la sèrie especial del vi de Jaume de Puntiró (Juliette a fer punyettes…?) embotellat especialment per a l'ocasió. El raiguer es posa les piles per la tramuntana! 

 AJUDA D'ALTRES ONGS 

estam començant contactes per veure de generar col·laboracions amb GOB, TRAMUNTANA XXI, MALLORCA PRESERVATION, GEM, FBME 

 AJUDES PUBLIQUES 

Acaba de sortir una línia d’ajudes per a propietaris afectats, del consorci serra de tramuntana pels danys a les zones agricoles

Sembla que aviat en sortirà una alra de la conselleria de medi ambient pels danys a les zones de bosc 

El Barranc es un mosaic de petites propietats, però mirarem d’engegar fórmules perquè cada propietari conegui com demanar-les i mirarem de distribuir l’ajuda de manera acordada.



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

És car l'oli de la serra de tramuntana?