És car l'oli de la serra de tramuntana?

Fa 25 anys varem comprar can Garbulla al Barranc. 
Tots aquests anys hem tengut cura le les oliveres, i hem restaurat les parets caigudes.
No sempre tenim oliva per diferents motius, i no és el que mes ens preocupa: suposo que resulta evident que no es pot fer molt de negoci amb un olivar de 12000 m2, 180 oliveres sense accés rodat...

Tot i així, Can Garbulla és un excel·lent laboratori per tocar amb les mans la realitat del que fou, i que és, un olivar de muntanya. 

Un lloc on es pot fer el que m'agrada anomenar 'oli impossible', i temptar de contestar les preguntes que mos feim quan navegam per frècia i veim, aqui i allà, tanques d'oliveres en llocs inverosímils que traspúen l'amor dels qui les cuiden. Un club transfronterer no formalitzat que ens connecta amb un desig: viure respectant la terra.

Per demà dissabte dia 9 hem organitzat un workshop experiencial: el taller teoricopractic presencial gratuït titulat 'és car l'oli de la serra de tramuntana'?




Programa de l'activitat:

8:00 trobada a les rentadores de Biniaraix
8:10 mentre pujam a Can Garbulla, briefing sobre les caracteristiques del Barranc, els seus valors patrimonials i naturals, discussió sobre el tema 'existeix un dilema entre la conservació del patrimoni i la de la natura?
9:00 Arribada a Can Garbulla
9:15 Briefing sobre la organització de les tasques per a la collita d'oliva
9:30 Formació dels equips i recollida d'oliva amb les modalitats de verga i teles i escala amb sarró.
11:30 aturada per berenar
12:00 continuació
14:00 dinar de pop sostenible amb tàperes i el que portin els assistents, una exhibició gastronòmicoparticipativa que sempre ens sorprèn. Hi haurà caliu per torrar.
15:00 continuació fins a collir les 8 caixes que permet baixar la oruga 
16:00 s'acaba la collita, netejam les olives de les fulles, netejam a ma per devallar nomes les mes maques i devallam cap a les terres baixes. 


les olives es baixaràn el dia següent amb la oruga, una tasca ben laboriosa per la que cal un conductor amb la perícia necessària, algú que hagui crescut al Barranc i conegui cada pedra, cada escaló.

a la baixada podrem somniar el retorn de les bísties per bastejar oliva al Barranc un miracle que s'ha mantingut al Barranc fins fa poc de la ma del nostre enyorat Gori Reynés (no vos perdeu aquest video!)

Finalment farem un exercici col·laboratiu de 'construcció del preu' de l'oli que sortirà de les olives que devallarem, que hauran de ser carregades a una furgoneta i portades a la tafona de Can Det de Sóller.

Fa un temps encara podiem emprar bísties per devallar l'oliva a la tafona...











Amb els anys, un arriba a ser oruga driver.
Un barranquer de socarrel, en Jaume. Aqui el teniu quan,
amb 10 anyets tornava -sol- de fer una banyet a s'Estret
 qualcant na Nespla






Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

VOLS IRIS?: Ja es temps de transplantar-los, i de jugar a Mendel

since 2018, going on with Fundació Marilles and Ocean Observer's Hybo39

Grecia 2021: el GoOn cumple 50 años